How Football Went Fashion

Kopplingen mellan stil och fotboll är samma gamla sak. Först var det fansen, de påstådda casuals som blev stilpionjärer under 1970- och 80-talet, som tog in europeiska extravagansmärken som Stone Island och Fila inför någon annan individ och utvecklade verandedesign samtidigt.

På den punkten finns det själva stilen –  fotbollströjor

som man kan hitta en vintergrön källa till motivation i spelet, som Martine Rose, Liam Hodges och i stort sett alla andra planerare med en stor del av ögonen på den mer omfattande världen har visat oss.

Till och med fotbollsspelare själva, så långa fiender från Midases of design – benägna till trucker-kepsar, bootcut-byxor och allt annat från det fruktansvärda smakområdet i Trafford Center – har kommit in på demonstrationen. Post-Beckham, det är Arsenals en gång Hector Bellerin, som är heltid, som driver uppladdningen, och kanske investerar så mycket energi i den första raden i Fashion Week som han gör i Emirates-hålet.

Det är som det kan, med avseende på klubbarna, enheterna, den officiella avslutningen av fotbollsdesign … utfallet har i allmänhet saknats, i bästa fall scenario, out and out upprörande åtminstone. Fotbollsutrustning rekontextualiseras effektivt av Dover Street-stipendiater, topplinjeplanerare och streetwear-varumärken – men eftersom klubbar till stor del drivs av normer som främjar chefer och ex-spelare, har vi sällan observerat paket och förberett slitage som matchar det uttrycksfulla. drag av själva spelet.

För varje Fiorucci-stöds Milan-paket, varje Balenciaga-Esque David James-tröja eller Wavey Garms-tillmötesgående retro fotbollströja – det har skett många misslyckanden, stopp eller katastrof. Individer har börjat hela onlinetidskrifter om hemska fotbollspaket, där de kan ångra den beryktade Hull City ‘tiger’ -enheten, Coventrys jordfärgade mörka nummer från ’78 och Chelseas ‘trasiga TV-dim och Tango orange’ bort erbjudande från ’94 / 95 säsong.